Nőgyógyászati, szülészeti és ultrahang magánrendelő, Debrecen - Aranykéz - Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyász - TELEFON: +36 20 3661 856
 
Aranykéz Logó Dr. Aranyosi János debreceni szülész-nőgyógyász és Dr. Keszthelyi Réka debreceni allergológus

Ha valaki aranykezű és aranyszívű orvost keres, jó helyen jár!

Varga Kata, Debrecen


Gyakori kérdések
Hogyan készüljek?ACRI, ACR indexCondylomaEndometriózisFogamzásgátlásDown-kór szűrésHPV védőoltásHüvelyi gyulladásLEEPMagán egészségpénztárakMagzati szívhang ellenőrzésAranyKép 4D UltrahangMéhnyakrák-szűrésMagzati szívhang-OTTHON!Magzati vérkeringésMenstruációs problémákSürgős eset + RECEPTÚj terhesgondozási rendszerMiómaCTG, NSTHormontartalmú spirálŐssejtPCOSPetevezető átjárhatóságUltrahangTerhesgondozásVércsoport


Hírek, újdonságok

NST - magzati szívhang ellenőrzés otthon

Otthonában, kényelmesen, az Ön számára megfelelő időpontban végezheti az NST vizsgálatot új távdiagnosztikai készülékünkkel! NST otthon 

További Hírek

Még több nőgyógyászati hírek >Kapcsolat
Aranykéz rendelő

Elérhetőségeink

Rendelési idő, cím, telefonszám, e-mail cím részletesen. Elérhetőségeink 

Aranykéz > Nőgyógyászat > Gyakori kérdések > Méhnyakrák-szűrés


Biztonságos méhnyakrák-szűrés Debrecenben

Kevés az olyan emberi daganat, amelyik korai stádiumban szabad szemmel, különleges vizsgálómódszer nélkül is felismerhető. Ezek egyike a testünket borító bőr betegsége, a másik a méhnyak hám daganata. Magyarországon a méhnyak rosszindulatú daganata ma is 400 nőben alakul ki évente. Közülük 100 beteg életét veszíti, csupán a szűrővizsgálat jóhiszemű elmulasztása vagy elfelejtése miatt. A méhnyakrák nagyon lassan, hosszú évek alatt fejlődik ki és így azon daganatos betegségekhez tartozik, mely időben észlelve 100%-ban gyógyíthatóKérjen időpontot még ma egy debreceni rákszűrésre: AranyKéz Magánrendelő Kapcsolat.

A méhnyakrák leggyakoribb kiindulópontja - a tudomány jelenlegi állása szerint - a méhszájon lévõ laphám és a nyakcsatornában levõ mirigyhám találkozásánál elhelyezkedő ún. junkcionális terület, illetve ennek elmozdulása nyomán gyors osztódással keletkezõ transzformációs zóna. E két zóna egy egészséges nőben is folyamatosan és jelentõsen változtatja a helyét. A gyors osztódással járó folyamatok a hüvelyben kialakuló fertõzések nyomán és szüléskor el nem látott méhszájrepedés miatt is bekövetkeznek, s a gyógyuló felületek ideálisak egy vírusfertõzés számára.
 
Azzal együt, hogy a citológiai vizsgálat segít felismerni a burjánzásnak indult sejteket, azért adódhatnak hibalehetőségek (pl. a mintavétel nem megfelelő, vagy a kiértékelés problémás). Ezeket a hibalehetőségeket egy HPV-vel kombinált szűrés teszi biztonságosabbá. Régóta tudjuk ugyanis, hogy a méhnyakrákos esetek több mint 95%-át a HPV vírus magas kockázatú típusaival (hrHPV) való tartós fertőzöttség okozza. Amennyiben nem csak citológiai vizsgálatot végzünk, hanem HPV szűrést is, akkor nem csak a tüneteket (sejtelváltozás), hanem a kiváltó okokat (HPV) is feltérképezzük. További biztonságot jelenthet a biomarker vizsgálatok (pl.: CINtec® PLUS teszt) elvégzése, amely immár Debrecenben is lehetséges!
 

Hatékony és biztonságos méhnyak-rákszűrés 

A hatékony méhnyakrákszűrés négy pilléren nyugszik: 
 1. A méhnyak nagyítóval történő megtekintése, a kolposzkópia, video-kolposzkópia.
 2. A méhnyakról gyűjtött sejtek mikroszkópos vizsgálata, a cytopathológia, melynek eredményét a Papanicolau vagy a Bethesda iskola szempontjai szerint osztályozhatjuk. 
 3. A méhnyak sejtekben a Human Papilloma Vírus (HPV) azonosítás, amely a betegség elsődleges kockázati tényezője (rizikófaktor).  A HPV jelenléte és típusának ismerete alapján a rákszűrő vizsgálatok évenkénti, vagy gyakoribb ütemezése illetve szövettani mintavétel javallatának felállítása lehetséges. 
 4. Amennyiben teljesebb biztonságra törekszünk, a biomarker vizsgálat (CINtec® PLUS teszt) szintén igénybe vehető. Ez a teszt megmutatja, hogy a méhnyakrák kialakulásának folyamata melyik stádiumnál tart és így egyértelműen jelzi, hogy szükség van-e sebészeti beavatkozásra (szövettani mintavétel) vagy sem. Ez különösen a gyermeket tervező nők esetében fontos kérdés.

Ma már egyértelműen bizonyított, hogy nincs méhnyakrák elõzetes HPV fertõzés nélkül. A HPV vírusoknak több mint 100 típusát ismerjük, amik közül kb. 40 képes a genitális traktusban a nyálkahártya megbetegítésére (egyesek szemölcsöt, mások egy szubakut lefolyású fertőzést okoznak, mely daganatmegelőző állapotot jelent). A humán papillómavírus 16-os és 18-as típusa a méhnyakrák és a CIN 2/3-esetek több mint 70%-áért, a 6-os és 11-es típusa pedig a genitális szemölcsök mintegy 90%-áért felelős. A HPV vírussal fertõzött nyálkahártyasejtek döntõ többsége hónapok alatt – többnyire 1 éven belül – meggyógyul. Az a csekély százalék, amelyekben a vírus perzisztál, veszélyeztetetté válik a méhnyakrák kialakulása szempontjából.

Mi a HPV PAP teszt? HPV - Human Papilloma Virus

Magyarországon a méhnyakrák-szűrés alkalmával sejtmintát vesznek, mely kenet formájában eljut egy citológiai laboratóriumba, ahol azt mikroszkóp alatt megvizsgálják, és olyan sejteket keresnek, amelyek a rákot megelőző vagy rákos elváltozásra utalhatnak.

A leleten régebben a CIN (Cervicalis Intraepithelialis Neoplasia) névvel illettünk, ma a SIL (Squamosus Intraepithelialis Laesio) elnevezést használjuk, és a Bethesda-klasszifikáció jelölései alapján megkülönböztetünk

 • LSIL vagy LGSIL azaz low-grade SIL-t
 • HSIL vagy HGSIL-t, azaz a high-grade SIL-t, illetve
 • ASCUS (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance) vagyis bizonytalan elváltozásokat.

A LSIL-ben a diszplasztikus sejtek a hám alsó harmadát foglalják el, a HSIL-hez tartozó elváltozásokban pedig az alsó harmad határától fölfelé a teljes hámszélességig terjedhet a diszplasztikus sejtek által elfoglalt terület. A rákmegelõzõ állapotok mindkét irányban egymásba átalakulhatnak, de minél elõrehaladottabb a folyamat, a regresszió aránya annál kisebb, és a progresszió lehetõsége annál nagyobb. Az LSIL-bõl mai tudásunk szerint átlagosan 5–20 év alatt fejlõdik ki a rák.

A leleten előfordulhat a Papanicolaou-skála is:

 • P1-2 normál
 • P3 bizonytalan
 • P4-P5 rákmegelőző, rákos állapot.

HPV-gyanú esetén HPV vizsgálattal lehet eldönteni, hogy valóban fertőzésről van-e szó, és pontosan a HPV melyik típusáról. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a rákos betegség kialakulása már elkezdődött, azonban a kenetben mégsem látják az elváltozásokat. Ezeket álnegatív eredményeknek nevezzük. Ennek ellenkezője is előfordulhat, hogy a kenet alapján tévesen merül fel a rákmegelőző állapot gyanúja, holott valójában a betegség nincs jelen, ez utóbbiakat álpozitív eseteknek nevezzük. A HPV-fertőzés kimutatása a méhnyakrákszűrés mellett segít elkerülni a fenti téves diagnózisokat.


Ha HPV PAP tesztem eredménye eltér a normálistól, az azt jelenti, hogy rákos vagyok?

HPV nélkül gyakorlatilag nincs daganat, tehát ha a bizonytalan leletek (pl. ASCUS, P3), LSIL illetve HPV-gyanú esetében HPV-vizsgálatot is végeznek, melynek eredménye negatív, akkor ki lehet jelenteni, hogy nagy valószínűséggel kizárható a rákmegelőző elváltozás jelenléte, műtéti beavatkozásra nincs feltétlenül szükség. A citológiai szűrés és a HPV-kimutatás együttes alkalmazásával szinte teljes biztonsággal kimondható a diagnózis és megfelelő kezelés kezdhető.

Pozitív HPV-lelet birtokában, de egyéb szervi elváltozások nélkül, műtét vagy egyéb beavatkozás nem indokolt! Önmagában a HPV-pozitív lelet mindössze annyit jelent, hogy figyeljenek jobban magukra és a leletet követően maximum 6-12 hónapon belül ismét jelentkezzenek szűrésre.

Hogyan kezelik a normálistól etérő eredményeket?

 • Ha a rákkeletkezés szempontjából alacsony kockázatú vírusfertőzésről van szó, és nincs látható nyálkahártya elváltozás, elég a rendszeres citológiai vizsgálat.
 • Ha a nőgyógyászati vizsgálat kóros elváltozást derített fel, és különösen, ha a magas kockázatú HPV 16 fertőzés is fennáll, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egyszerű műtéttel (konizáció, LEEP) el lehet távolítani. A műtét akkor is elvégezhető, ha már súlyosabb, rákot megelőző állapot áll fenn. Ez nem befolyásolja a későbbi fogamzóképességet. Műtét után sokszor már nem tudunk kimutatni HPV fertőzést, néha azonban még visszamaradhatnak rejtett vírusok. Ezért, valamint az újrafertőzés veszélye miatt érdemes továbbra is rendszeres citológiai szűrővizsgálatot kérni.
 • Ha a méhnyakrák kialakult, a méhet el kell távolítani. A műtét típusa és a műtétet követő utókezelés módja a daganat korai vagy előrehaladott stádiumától függ. A leginkább előrehaladott méhnyakrákok esetén sugár- vagy gyógyszeres kezelést alkalmaznak.

A méhnyak vizsgálata

Hans HinselmannA XX. század elején a babszemnyi vagy galambtojásnyi méretű daganatok felismerése és azonosítatása jelentette az orvosi diagnosztika csúcsát. A modern orvoslás kezdetén Hans Hinselmann a részletesen foglalkozott a méhnyak betegségeivel. A méhnyak nagyítóval történő megtekintését ő nevezte el „kolposzkópiának”.  Kitartó munkával, rendszeres megfigyelések alapján bizonyította, hogy a méhnyakrák kezdeti stádiumában jellegzetes eltérések láthatók a hámban. Ezzel megalkotta a nőgyógyászati rákszűrés alapgondolatát 1924. márciusában, Németországban. 

Ma már az igen korai elváltozások időbeni felismerése is lehetséges.  A rákmegelőző állapotok enyhe, közepes, súlyos fokozatának elkülönítésére is képesek vagyunk a rutin szűrőmódszerek segítségével. A rákmegelőző állapotok tökéletesen gyógyíthatók!!! Ezért minden fiatal nő számára azt javasoljuk, hogy ne féljen a vizsgálattól és lehetőség szerint rendszeresen, évente történjen meg a méhnyakrák szűrés. 

Kolposzkópia

A nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen része a méhnyak 5-12-20-30 szoros nagyítással történő alapos megtekintése. A rákszűrés első része a Kolposzkópia, egy diagnosztikai eljárás, ahol kolposzkópot használnak a megvilágított és felnagyított méhnyak, hüvely és vulva vizsgálatára. A kolposzkópia lehetővé teszi a vizsgáló orvosnak, hogy a felnagyított kép alapján megkülönböztesse a normálisnak látszó szöveteket az abnormálisoktól és ez alapján az orvos biopsziát vehet a gyanúsnak látszó szövetből. A kolposzkópia célja a még nem rákos elváltozások észlelése és kezelése. Feltáró lapoccal eltartják a hüvelyfalakat, hogy látható legyen a méhnyak. A kolposzkópia fájdalmatlan, és nem szükséges hozzá fájdalomcsillapítás. Elvégzése 15-30 percig tart. A kolposzkópos vizsgálat néhány percet vesz igénybe a hüvely feltárása után. A méhnyak felszínét 3 százalékos ecetsavval érintik, amelyet követően a hámeltérések kontrasztosabbá válnak.  Az elmúl fél évszázad tapasztalatai alapján a méhnyak képe alapján három fő csoportot képezhetünk:

Ép hám

I. Biztosan megnyugtató hám

II. Atipusos hám

III. Rákmegelőző állapotú gyanús hámeltérés.

Biztosan egészséges állapotot jelentő leletek

 • Ép hám a méhnyakat többrétegű laphám borítja, amely nem szarusodik el
 • Cervicalisatio ( a hengerhám kikúszása a nyakcsatornából a méhszáj köré) ectropium
 • Transformációs zóna, secundaer hám: a laphám és a hengerhám szigetek átmeneti határvonala
Atípusos hám
Enyhe fokozatú rákmegelőző állapotokra gyanús hámeltérések – ATIPUSOS hám
A nőgyógyászati szóhasználatban kolposzkópos atypia
A méhnyak felszíni hámja nagyítóval kisebb nagyobb eltéréseket mutat, amely a sejtek betegsége, gyulladása, HPV érintettsége miatt megváltozott vastagságú és fényáteresztésű szigeteket jelentenek:
Ecetfehér hám
 • Ecetfehér hám
 • Mozaikosság
 • Tagoltság
 • Fokozott érrajzolat
 • Kaliberingadozást mutató felszíni kapillárisok
Rákmegelőző állapotok
Közepes vagy súlyos fokozatú rákmegelőző állapotokra gyanús hámeltérések. A súlyos hámeltérés, daganat megelőző állapot és/vagy vírusfertőzés miatt a méhnyakhám minden rétegében kóros sejtek foglalnak helyet, később a hámsejtek biológiai funkciója és viselkedése is megváltozik, ezért a méhnyakon nagyítóval markáns eltérések mutatkoznak:
 • Leukoplakia – fehér folt
 • Fekélyek – vérzékeny hámhiány
 • Növedékek – vérzékeny szövetnövedék
Jóindulatú növedékek
 • Naboth tüsző – a méhnyak csatorna nyákot termelő mirigytömlő a felszinre jut
 • Polypus – az ép hámmal fedett polypusok általában ártatlanok, de szövettani vizsgálat szükséges
 • Szemölcs – általában HPV fertőzés tünete – eltávoítás és gyakori utókövetés szükséges
 • Hüvelyfali tömlő – Gartner cysta
 • Endometriózis a hüvelyfalon vagy a méhnyak hámjában
Gyulladások
 • Bakteriális infekció – sárgás, zöldes nyák
 • Gomba fertőzés – darabos, fehér, néha zöldes vaskos váladék
 • Chlamydia – a méhnyaknyák gennyes gyulladása, hasi fájdalom , majd később meddőség állhat fenn
Idegen testekVérzékeny növedék
 1. Óvszer, pesszárium
 2. Tampon
 3. Spirál, IUD jelzőszál
 4. Fogamzásgátló gyűrű
Szűzhártya
Ép szűzhártya – ép hymenalis gyűrű – igazságügyi jelentősége van erőszak nyomozásakor
 
A videokolposzkóp további hasznosítási lehetőségei
 • A méhnyak nyálkahártya fényképes vizsgálata
 • Szabályos hám
 • Gyulladás
 • HPV vírus okozta elváltozások
 • Rákmegelőző állapotok
 • Műtét előtti és utáni állapot követése és dokumentálása
 • Méhen belüli eszköz, spirál, IUD,  Mirena jelzőszál ellenőrzése
 • Méhszájseb objektív vizsgálata
 • Hüvelyi folyás képi ellenőrzése
 • Idegentestek keresése, dokumentálása
 • Endometriózis (hüvelyboltozat, méhszáj) vizsgálata
 • Konzultáció – második orvosi vélemény 
 • Szeméremtesti gyulladás, fekély foto
 • Szeméremtesti szemölcs, Condyloma dokumnetálása
 • Hüvelyi gyulladás, vérzés vizsgálata
 • Hüvelyi fájdalom kivizsgálása

Mi a CINtec® PLUS teszt?

A modern molekuláris módszerek nagyobb érzékenységgel és a sejtvizsgálathoz hasonló fajlagossággal jelzik a méhnyakhám daganatos átalakulását annak korai, rákelőző szakaszában is. 

A CINtec PLUS immunhisztokémiai módszeren alapuló vizsgálat révén azonosíthatóak azok a nők, akiknél a vírus DNS már beépült a genomba, tehát elindult az átalakulás (diszplázia) folyamata. A vírus DNS beépülését követően a p16 sejtciklus szabályozó fehérje szintje megemelkedik a hámsejtekben. Ezzel párhuzamosan a sejtproliferáció is felgyorsul, melyet a Ki67 fehérje túltermelődése jelez a hámsejtekben.

A CINtec PLUS vizsgálat során a p16 és a Ki67 fehérje adott sejtben történő egyidejű megjelenése jelzi a diszplázia folyamatát, a vírus DNS integrációját a genomi DNS-be. A vizsgálat elvégzése csökkentheti a”szürke zónát”, biztonságosabbá teheti a betegellátást.

Mi a biopszia?

A biopszia kis szövetminta eltávolítását jelenti mikroszkópos vizsgálat céljából. Ezt az eljárást akkor végzik, ha rákmegelőző állapot gyanúja merül fel. A szeméremtestről a rendelőben lehet mintát venni helyi érzéstelenítés alkalmazásával. A méhnyak és a hüvely biopsziáját általában kolposzkópia során végzik és nem szükséges érzéstelenítés. Ez az eljárás általában egy kis csípésként, vagy görcsként észlelhető.
A méh belfelszínéről történő anyagvételhez (endometrum biopszia) kis fém vagy műanyag csövet vezetnek be a méhnyakon át a méhűrbe. A csövet előre-hátra és körbe mozgatják, hogy a méh belfelszínéről szövetet sodorjanak le, és szívjanak ki. Ezt az eljárást általában a rendellenes méhvérzés okának meghatározására végzik. Ezen kívül a meddőséggel foglalkozó szakemberek is használják a módszert annak tisztázására, hogy a peteérés rendben zajlik-e, vagy a méh készen áll-e az embriók befogadására. Az endometrium biopsziát rendelőben is lehet végezni és nem igényel fájdalomcsillapítást. Általában olyan érzés, mint az erős menstruációs görcsök.

További olvasnivalók:

Kulcsszavak: méhszáj, méhszájseb, méhnyakrák, nőgyógyászati rákszűrés, videokolposzkóp, méhnyakrák szűrés, rákszűrés Debrecen

 

Jelentkezzen be még ma egy nőgyógyászati rákszárésre, hogy elkerülhesse a daganatos megbetegedéseket! TELEFON: +36 20 3661 856

 

 

 
Nőgyógyászat

Bemutatkozás

Dr. Aranyosi János
Rendelő
Babaalbum
Partnerek
AranyKéz MagánrendelőŸ
Vélemények
Szolgáltatások

Szülészet
Nőgyógyászat
Konzultáció
Csontsűrűség vizsgálat
Árak
Gyakori kérdések

Hogyan készüljek?
ACRI, ACR index
Condyloma
Endometriózis
Fogamzásgátlás
Down-kór szűrés
HPV védőoltás
Hüvelyi gyulladás
LEEP
Magán egészségpénztárak
Magzati szívhang ellenőrzés
AranyKép 4D Ultrahang
Méhnyakrák-szűrés
Magzati szívhang-OTTHON!
Magzati vérkeringés
Menstruációs problémák
Sürgős eset + RECEPT
Új terhesgondozási rendszer
Mióma
CTG, NST
Hormontartalmú spirál
Őssejt
PCOS
Petevezető átjárhatóság
Ultrahang
Terhesgondozás
Vércsoport
Gynecology

Services
About us
Contact
Ginecologie

Servicii
Pregăti
Contact
Allergológia

Bemutatkozás
Szolgáltatások
Gyakori kérdések
Elérhetőség
Allergology
Alergologie
 

 

Elérhetőség
 

  Rendelési idő

Kedd:           17-18
Szerda:        18-19
Csütörtök:    18-19
Péntek:        18-20
Szombat:     10-12
Cím

Nőgyógyászati magánrendelő
Debrecen, H-4024
Varga u. 1., I. emelet 1.
Telefon

20/366-1856 - Dr. Aranyosi János
20/3737-810 - Dr. Keszthelyi Réka
hétköznapokon 16 óra után
E-mail

aranykezrendelo kukac yahoo.com
 

Marketing tanácsadó: Tamás Katalin