Nőgyógyászati, szülészeti és ultrahang magánrendelő, Debrecen - Aranykéz - Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyász - TELEFON: +36 20 3661 856
 
Aranykéz Logó Dr. Aranyosi János debreceni szülész-nőgyógyász és Dr. Keszthelyi Réka debreceni allergológus

Ha valaki aranykezű és aranyszívű orvost keres, jó helyen jár!

Varga Kata, Debrecen


Gyakori kérdések
Hogyan készüljek?ACRI, ACR indexCondylomaEndometriózisFogamzásgátlásDown-kór szűrésHPV védőoltásHüvelyi gyulladásLEEPMagán egészségpénztárakMagzati szívhang ellenőrzésAranyKép 4D UltrahangMéhnyakrák-szűrésMagzati szívhang-OTTHON!Magzati vérkeringésMenstruációs problémákSürgős eset + RECEPTÚj terhesgondozási rendszerMiómaCTG, NSTHormontartalmú spirálŐssejtPCOSPetevezető átjárhatóságUltrahangTerhesgondozásVércsoport


Hírek, újdonságok

NST - magzati szívhang ellenőrzés otthon

Otthonában, kényelmesen, az Ön számára megfelelő időpontban végezheti az NST vizsgálatot új távdiagnosztikai készülékünkkel! NST otthon 

További Hírek

Még több nőgyógyászati hírek >Kapcsolat
Aranykéz rendelő

Elérhetőségeink

Rendelési idő, cím, telefonszám, e-mail cím részletesen. Elérhetőségeink 

Aranykéz > Nőgyógyászat > Gyakori kérdések > Őssejt


Őssejt

Gyakran találkozunk azzal a kifejezéssel, hogy "őssejt", de talán érdemes először  tisztázni, mit is jelent ez pontosan.

Összefoglaló neve alatt értünk minden olyan sejtet, ami képes önmaga megújítására, valamint át tud alakulni bizonyos (nem általános) funkciójú sejtté, illetve szövetté.

Az őssejtek forrása és típusai

Embrionális őssejtek (A) még nem differenciálódott (B) idegsejtekAz őssejteknek 3 lehetséges forrása van: az embrió, a köldökzsinór-vér, valamint egyes - még nem kellően igazolt kutatási eredmények alapján - a felnőtt szervezetből is izolálhatók olyan sejtek, melyek gyakorlatilag őssejtként viselkednek és a sejtfejlődés (differenciáció) egy tetszés szerint meghatározott útjára állíthatók.

Az emlősök őssejtjei két fő típusra oszthatók: az embrionális őssejtek a blasztocisztákban (hólyagcsíra állapotban lévő embrió), a felnőtt őssejtek (vagy szöveti őssejtek) pedig a felnőtt szövetekben találhatók meg.

Az ember fejlődése a petesejt megtermékenyítésével veszi kezdetét. A megtermékenyítés után néhány órán belül osztódás kezdődik: 2, majd ezek osztódásával 4, utána pedig 8 sejt alakul ki belőle. Eddig minden sejt megőrzi a totipotens, vagyis minden sejttípus létrehozására képes állapotát. Ez azt jelenti, hogy ha a nyolcsejtes embriót 8 különálló sejtté hasítjuk, akkor nyolc, genetikailag teljesen azonos egyed kifejlődésére lenne lehetőség. Körülbelül 4 nappal a megtermékenyítés után - a további sejtosztódásokat követően - a sejtek már láthatóan is differenciálódni („szakosodni”) kezdenek. Ez a hólyagcsíra állapot.

A felnőtt szervezetben az őssejtek és az előd- (progenitor) sejtek a test javító mechanizmusaként szolgálnak, a specializált sejteket felfrissítve, ugyanakkor a folyamatosan megújuló szerveknek – mint a vér, bőr vagy az emésztőrendszer szövetei – normális megújulásában is közreműködnek.

A gyakorlatban az embrionális eredetű őssejtek forrása a mesterséges megtermékenyítés során keletkező, egyébként megsemmisítésre ítélt számfeletti embriók, illetve az abortusz során eltávolított embriók. Az ily módon nyert őssejtek felhasználásáról komoly etikai viták folynak.

A mai biotechnológia képes arra, hogy sejtkultúrában őssejteket növesztve különböző szövettípusoknak (izmok, idegek) megfelelő specializált sejtekké transzformáljon, ezért terápiás használatukat tervezik. Különösen az embrionális sejtvonalak, a terápiás klónozással nyert embrionális őssejtek és a még meglehetősen képlékeny köldökzsinórvérből vagy csontvelőből származó felnőtt őssejtek felhasználása ígéretes.

Az őssejteknek különböző típusait különböztethetjük meg.

  • Totipotens őssejt: az összes (embrionális és extraembrionális) szövet és szerv létrehozására képes. Totipotens sejtnek tekintjük a megtermékenyített petesejtet.
  • Pluripotens őssejt: Csökkent potenciával rendelkező őssejt, mely nem képes extraembrionális szövet létrehozására, de mindhárom csíralemez kialakítására és ivarsejtek képzésére is alkalmas. Ilyen az embrionális-őssejt.
  • Multipotens őssejt: Csökkent potenciával rendelkező őssejt, mely nem képes ivarsejt létrehozására, de bármely más sejttípus kifejlődhet belőle. Ilyenek a szervezet szöveti őssejtjei.
  • Unipotens őssejt: egyetlen sejttípust képes előállítani, de képes a megújulásra, ami megkülönbözteti a nem őssejt testi sejtektől (pl. izom-őssejtek).

Az őssejt felhasználása a gyógyászatban

Az őssejtek haszna és orvosi felhasználása igen nagymértékű rugalmasságukból ered.  Minden olyan kórkép esetén, ahol sejtek, szövetek pusztulása okozza a tüneteket, az őssejtekből kiinduló szerv, szövet vagy sejtpótlás gyógyító hatású lehet.

A köldökzsinór-vér steril körülmények között történő levételének technikai akadálya jelenleg sincs, ráadásul időben sem jelent többet 30 másodpercnél. Annak az esélye azonban, hogy valakinek tényleg szüksége lesz erre, tizedszázalékokban mérhető. Igazán indokolt tehát azokban az esetekben lehetne az eljárás, amikor megállapítható öröklött hajlam mutatható ki egy adott betegségre. Ekkor az évi 10-15 ezer forintos laboratóriumi tárolási díj elenyésző a várható haszonhoz képest.

Az őssejtek felhasználását a gyógyításban körülbelül 10-15 éves távlatban jósolják. Ezt a potenciális lehetőséget használják ki sokan oly módon, hogy a gyermekük születésekor levett köldökzsinór-vért lefagyasztják és laboratóriumi körülmények között tárolják. Ha a gyermeknek későbbiekben valamilyen szervre vagy sejtre lesz szüksége, saját őssejtjei használhatók fel a műtéthez. A saját szervezetből származó szövetek révén jelentősen csökkenthető a kilökődési reakció, vagyis ily módon a transzplantáció jóval biztonságosabbá válik. Mindez többek között a leukémia, a cukorbetegség, és a Parkinson-kór gyógyíthatóvá tételével kecsegtet.

További olvasnivalók

 A kép forrása: Public Library of Science

 

 
Nőgyógyászat

Bemutatkozás

Dr. Aranyosi János
Rendelő
Babaalbum
Partnerek
AranyKéz MagánrendelőŸ
Vélemények
Szolgáltatások

Szülészet
Nőgyógyászat
Konzultáció
Csontsűrűség vizsgálat
Árak
Gyakori kérdések

Hogyan készüljek?
ACRI, ACR index
Condyloma
Endometriózis
Fogamzásgátlás
Down-kór szűrés
HPV védőoltás
Hüvelyi gyulladás
LEEP
Magán egészségpénztárak
Magzati szívhang ellenőrzés
AranyKép 4D Ultrahang
Méhnyakrák-szűrés
Magzati szívhang-OTTHON!
Magzati vérkeringés
Menstruációs problémák
Sürgős eset + RECEPT
Új terhesgondozási rendszer
Mióma
CTG, NST
Hormontartalmú spirál
Őssejt
PCOS
Petevezető átjárhatóság
Ultrahang
Terhesgondozás
Vércsoport
Gynecology

Services
About us
Contact
Ginecologie

Servicii
Pregăti
Contact
Allergológia

Bemutatkozás
Szolgáltatások
Gyakori kérdések
Elérhetőség
Allergology
Alergologie
 

 

Elérhetőség
 

  Rendelési idő

Kedd:           17-18
Szerda:        18-19
Csütörtök:    18-19
Péntek:        18-20
Szombat:     10-12
Cím

Nőgyógyászati magánrendelő
Debrecen, H-4024
Varga u. 1., I. emelet 1.
Telefon

20/366-1856 - Dr. Aranyosi János
20/3737-810 - Dr. Keszthelyi Réka
hétköznapokon 16 óra után
E-mail

aranykezrendelo kukac yahoo.com
 

Marketing tanácsadó: Tamás Katalin