Nőgyógyászati, szülészeti és ultrahang magánrendelő, Debrecen - Aranykéz - Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyász - TELEFON: +36 20 3661 856
 
Aranykéz Logó Dr. Aranyosi János debreceni szülész-nőgyógyász és Dr. Keszthelyi Réka debreceni allergológus

Ha valaki aranykezű és aranyszívű orvost keres, jó helyen jár!

Varga Kata, Debrecen


Gyakori kérdések
Hogyan készüljek?ACRI, ACR indexCondylomaEndometriózisFogamzásgátlásDown-kór szűrésHPV védőoltásHüvelyi gyulladásLEEPMagán egészségpénztárakMagzati szívhang ellenőrzésAranyKép 4D UltrahangMéhnyakrák-szűrésMagzati szívhang-OTTHON!Magzati vérkeringésMenstruációs problémákSürgős eset + RECEPTÚj terhesgondozási rendszerMiómaCTG, NSTHormontartalmú spirálŐssejtPCOSPetevezető átjárhatóságUltrahangTerhesgondozásVércsoport


Hírek, újdonságok

NST - magzati szívhang ellenőrzés otthon

Otthonában, kényelmesen, az Ön számára megfelelő időpontban végezheti az NST vizsgálatot új távdiagnosztikai készülékünkkel! NST otthon 

További Hírek

Még több nőgyógyászati hírek >Kapcsolat
Aranykéz rendelő

Elérhetőségeink

Rendelési idő, cím, telefonszám, e-mail cím részletesen. Elérhetőségeink 

Aranykéz > Nőgyógyászat > Gyakori kérdések > Magzati szívhang-OTTHON!


Magzati szívhang ellenőrzés (NST, CTG) - otthon!

NIncs több sorbanállás, felesleges izgalom a magzattal! Magyar feltalálók sok éves kutatásának eredményeképp kifejlesztett, a világon egyedülálló távdiagnosztikai CTG készülék, a FETAPHON immár a debreceni AranyKéz Nőgyógyászati Magánrendelőben is rendelkezésre áll!

Mi az a Fetaphon?

A Fetaphon egy CTG (kardiotokográf, cardiotocograph) nevű orvosi műszer, mely GSM (mobil) hálózatot és az internetet használ ahhoz, hogy
  • regisztrálja a magzat szív frekvenciáját,
  • az anyai méh izomzatának aktivitását,
  • a kismama által jelzett magzatmozgásokat,
ezeket az idő függvényében grafikusan papírszalagra rögzíti azért, hogy lehetővé tegye a magzati veszélyállapotok korai felismerését.
 
 

Mire jó a Fetaphon?

A Fetaphon-nal folytatott CTG vagy NST (Non-Stressz Teszt, nyugalmi állapotban végzett CTG vizsgálat) vizsgálat lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését nemcsak a szülés, hanem a terhesség alatt is. A magzat oxigénhiányos állapotában a méh összehúzódásakor többnyire a magzati szívfrekvencia átmeneti- vagy súlyosabb esetben tartós- lassulása figyelhető meg. A vizsgálat segítségével tehát lényeges információk nyerhetők a magzat méhen belüli állapotáról.

Azon klienseinknek, akiknek a Debrecenbe való gyakori utazás gondot jelenthet, azért javasoljuk a Fetaphon készülék használatát otthonukban, mert a magánrendelő tarifán 2 CTG vizsgálat áráért egy hétig, anyai magasvérnyomás vagy magzati UH eltérés esetén akár egy hónapra is folyamatos biztonságot nyújthat. A Fetaphon ikrek otthoni monitorozására is alkalmas.

A Fetaphon többszintű,  magasan szervezett adatérzékelő, közvetítő és kiértékelő rendszer, amely magyar szabadalom, 2 éves, több ezer kismama közreműködésével végzett teszt során technikaliag teljesen megbízható rendszernek bizonyult. Kedvezőtlen magzati szívműködés esetén soron kívül SMS üzenetet üld a kiértékelő központnak, a kezelőorvosnak, így a késlekedés is elkerülhető.
 
"2011 februárra vártam a kisbabámat és az utolsó hónapban sajnos kitört az influenza-szezon. A terhesambulancián, ahol az nst egyébként nézik,  50-60 ember várt egyszerre egy levegőtlen váróban. Ezzel szemben a Fetaphone segítségével otthonról könnyedén tudtam mérni. Mellette szól az is, hogy nem csupán heti 1 alkalommal hallgathattam meg a babám szívhangját, hanem amikor csak akartam. Megnyugtató volt, hogy a mérések után visszajelzést is kaptam, arról, hogy orvosi szemmel megnyugtatóak-e az értékek vagy esetlegesen ismétlésre van szükség. Összességében a Fetaphon sok szükségtelen izgulástól kímélt meg. Négy hét alatt több, mint nyolcvan mérést végeztem kényelmes otthonunkban, anélkül, hogy bárhol sorba kellett volna állnom vagy hosszas várakozásra kényszerültem volna. Csak ajánlani tudom mindenkinek! (N. Enikő)"
 
"Mindkét terhességem utolsó négy hetében használtam Fetafont. A készüléknek több szempontból is hasznát láttam. Nemcsak hetente egyszer, hanem bármikor ellenőrizhettem gyermekem szívhangját. Biztos lehettem benne, hogy gond eseten azonnal visszajelzést kapok. Az NST-ket az általam választott, számomra megbízható szülész értékelte minden egyes nap. Nem tökéletes mérés esetén pedig bármikor volt lehetőség az ismétlésre. Mivel mindkét terhességem utolsó három hónapja a legmelegebb nyári hónapokkal esett egybe, megemlíteném a kényelmi szempontokat is: nem kellett bemenni a Terhes Ambulanciára és ott órákat várakozni, a mérést kényelmesen, az általam választott időben otthon is elvégezhettem. Az így fennmaradó órákban pihenhettem, olvashattam és nem utolsó sorban készülhettem a szülés utáni időszakra.
Kb. hét éve szenvedek egy izomgyengeséggel járó autoimmun betegségben (myasthenia gravis), amely a második terhességem utolsó heteiben jelentősen romlott. Emiatt három alkalommal plazmacserére szorultam. A Fetafont a kórházban is tudtam használni, megnyugtató volt hallani, hogy e komoly beavatkozás sem okozott jelentősebb stresszhelyzetet a kisbabám számára.
Összességében a Fetafont egy rendkívül könnyen használható, megbízható, rugalmasan alkalmazható eszköznek tartom, amely semmilyen káros hatással nem bír. Rendszeres használata akár életet is menthet (számomra ez a legfontosabb), ezért is köszönöm Aranyosi János adjunktus úrnak, hogy a készüléket Debrecenben is elérhetővé tette!" (Dr. Kovács Erzsébet, orvos
)

"A készülék használata roppant egyszerű, semmilyen képzettséget nem igényel a kezelése. Számomra megnyugtató volt, hogy bármikor meg tudtam hallgatni a babám szívhangját, és az is, hogy az elkészített mérésről rövid időn belül tájékoztatást kaptam, amennyiben nem volt teljesen megnyugtató az eredmény lehetőség volt konzultálni az orvosommal a további teendőkről. Ez a készülék lehetőséget nyújtott otthoni körülmények között, kényelmesen, és a számomra megfelelő időpontban elvégezni a méréseket akár minden nap is, ellentétben az első várandósságom alatt a kórházban végzett vizsgálatokkal, amikor is órákig ültem egy zsúfolt, levegőtlen váróban rengeteg kismama között, hiába mentem időpontra, és általában a kiértékelést is felületesnek érzetem, ha nem a választott orvosom végezte azt." (R. K. Annamária)

Riport Dr. Aranyosi Jánossal az otthoni CTG előnyeiről: FM90

Cikk az otthoni NST előnyeiről: Szülők Lapja

Mit mér a Fetaphon?

A grafikusan, görbe formájában megjelenített vizsgálati adatok, az ún. regisztrátum alapján az orvos következtet a magzat méhen belüli állapotára és oxigén ellátottságára, a  magzati szívfrekvencia méhtevékenységgel összefüggő, pillanatról-pillanatra történő és periodikus változásait (gyorsulások, lassulások), illetve a tartós magzati szívfrekvencia eltéréseit vizsgálva. Kedvezőtlen CTG regisztrátum esetén a debreceni AranyKéz nőgyógyászati magánrendelőben Color Doppler UH vizsgálattal ellenőrizzük a magzati vérkeringést.
Fetaphon - CTG készülék

Mikor használjuk a Fetaphon-t?

A CGT/NST vizsgálatot általában a terhesség utolsó harmadában, azaz a harmadik trimeszterében végzik. A terhesgondozás során, a várandósság 36. hetétől kezdve hetente egyszer szükséges, a terminus (szülés várható napja) után már naponta, 2 naponta javasolt a vizsgálat elvégzése. A szülőszobán, a vajúdás és a szülés alatt általában többször készítenek CTG regisztrátumot, ami a magzat pillanatnyi állapotáról fontos információt nyújt a szülésznő és a szülészorvos számára.  
A vizsgálat általában 20 percig tart, és teljesen fájdalmatlan.
 
Bármikor, ha szeretné hallani a magzat szívdobogását, helyezze fel a szivecskével megjelölt fejet, úgy mintha vizsgálatot végezne, de a "Mérés indítása"-t ne nyomja meg! (l. Használati útmutató). Ha a "Mérés"-t nem indí tja el a vizsgálatkor a kismama, akkor a regisztrátum elküldése nélkül, időbeni korlátozás nélkül meghallgathatja a magzat szívhangját.

Hogyan mérhető a magzati szívhang (NST, CTG)?

Két vizsgálófejet alkalmaznak a CTG mérés során. Az egyik a magzati szívösszehúzódások számát (magzati pulzusszámot) érzékeli, ezek fajtájáról lent bővebben írunk, mivel igen különbözőek lehetnek. A másik vizsgálófej a méhösszehúzódásokat érzékelő un. toco fej. (A tocos- görögül fájást jelent, itt, ebben az esetben fájásérzékelőt jelent). Ez egy mechanikus nyomásmérő érzékelő fej valamennyi CTG berendezésen ugyanazon az elven működik. Alkalmas arra, hogy a hasfalon keresztül érzékelje a méhfal izomzatának feszülését. Használata teljesen biztonságos, fájdalmat és veszélyt nem jelent.
NST otthon - egy Fetaphon regisztrátum Debrecenből

A magzati szívösszehúzódás mérésére több lehetőség van. Legelterjedtebb az ultrahangot kibocsátó, és a magzati szívről visszaverődő ultrahangot érzékelő készülék. Az ultrahang használata egyes kutatási eredmények szerint nem semleges az élő szervezet számára. A bejuttatott ultrahangsugárzásból, mintegy 10 százaléka kerül vissza a vizsgálófejre, többi a környezetben elnyelődik, ill. valószínűleg hővé alakul. A korszerű készülékek már kisenergiájú sugárzást alkalmaznak, hogy a károsító hatás esélye minél kisebb legyen. Biztonsági okokból az ultrahangos vizsgálatok számát korlátozzák a terhesség során, és az FDA nem is engedélyezi otthoni felhasználását. Ezzel az eljárási módszerrel mérő CTG készülékkel végzendő vizsgálathoz szakmai személyzetet szükséges.

 
Kevéssé elterjedt a magzati EKG-val történő pulzusszám meghatározás. Biztonságos, de több technikai nehézséget kell megoldani alkalmazásához.
 
Világújdonságként megjelent, az akusztikus vagy passzív elven működő magzati szívhangot vizsgáló fejjel rendelkező CTG készülék, a Fetaphon. Itt a magzati szívhangot egy nagyérzékenységű mikrofon veszi, és a magzati szív által keltett hanghullámot alakítja át a vizsgálófej elektromos jellé. Ennek megfelelően nem éri sem a magzatot, sem az anyát a készülékből kibocsátott sugárzás a vizsgálat során, ezért a Fetaphon készülék korlátozás nélkül, otthon is használható.
 
Olvasson többet a magzati szívhang mérés-ről az AranyKéz oldalain!
 
Fetaphon készülék használata

Mik a magzati szívhang mérésének veszélyei? 

Fetaphon készülék ill. a vizsgálófejek nem bocsátanak ki semmilyen sugárzást a vizsgálat során. A mért adatok elküldése a készülékről GSM rendszeren történik, amikor a készülék a töltőegységgel az elektromos hálózatra csatlakozik. Az ilyenkor fellépő rádiósugárzás megfelel egy mobiltelefon használatakor fellépő sugárzásnak. A készüléket természetesen ilyen szempontból is bevizsgálták, az egészségügyi előírásoknak megfelel! 

Hogyan mér a Fetaphon?

Pántok segítségével vizsgálófejeket rögzítenek a kismama hasára. A kismama egy kézben tartott nyomógomb segí tségével jelzi a magzatmozgásokat. A vizsgálat akkor adja a legtöbb információt, amikor a magzat ébren van és mozgolódik. Ezért igyekeznek a magzatot felébreszteni valamilyen módszerrel (pl. hanggal, mozgatással). A vizsgálat során szükség lehet méh összehúzódás kiváltására, erre különböző módszerek állnak rendelkezésre.

Mikor végezzük a vizsgálatot a Fetaphonnal?

Főszabály, hogy a vizsgálatra általában a nappali időszakot javasoljuk. A legtöbb információt az a mérés hordozza, amikor a magzat ébren van, és élénk. A magzatnak is van "napirendje", gyakran van ébren ugyanabban a napszakban. Gyakori, hogy a kismama étkezéséhez igazodik az ébrenlét. Ennek az a lehetséges magyarázata, hogy az étkezést követő magasabb anyai vércukorszint a magzatot is élénkíti. Érdemes ilyen időszakban végezni a mérést. Természetesen a Fetaphon alkalmas arra, hogy ön bármikor mérést végezzen, csak a kiértékelés lehet relatíve egy kicsit távolibb időpontban. 

CTG/NST kisszótár

Akceleráció: a magzat szívműködésének gyorsulása
 
CTG: egy orvosi műszer, a kardiotokográf (cardiotocograph) rövidí tése. A CTG készülék egyszerre regisztrálja a magzat szívfrekvenciáját, az anyai méh aktivitását és a kismama által jelzett magzatmozgásokat, és az idő függvényében papírszalagra rögzí ti. A vizsgálat lehetővé teszi a magzati veszélyállapotok korai felismerését
 
Deceleráció: a magzat szívműködésének lassulása
 
EST: emlő stimulációs teszt: az emlőbimbó stimulációjára kialakuló méhösszehúzódás csökkenti a lepényi keringést, így a terheléses CTG vizsgálat egyik formája
 
FTT: fizikális terheléses teszt: lépcsőzés, guggolás, szobakerékpár, stb. fizikális terhelések következtében a méhlepény vérkeringése csökkenthető, így vizsgálható a lepény tartalékkapacitása
 
Magzati szívfrekvencia: áltagosan 130-160 szívverés/perc, ami kétszer gyorsabb, mint egy felnőtt szívverése
 
Nem reaktív:  a görbe kóros jeleket mutat (120/perc alatti tartós szívfrekvencia, beszűkült görbe, süllyedések -decelerációk stb.). További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.
 
NST: Non-Stressz Teszt, egy nyugalmi állapotban végzett CTG vizsgálatot jelent
 
OTT: oxytocin terheléses teszt: méhösszehúzó oxitocin infúzió adása után kialakuló aktív méhtevékenység csökkenti a lepényi keringést, ezért a terheléses CTG vizsgálat egyik formája
 
Reaktív: a görbe jó, a magzat aktí v és a magzatmozgásokra a görbe rövid ideig tartó emelkedéseket mutat (akcelerál)
 
Regisztrátum: A CTG vizsgálat során papírra kinyomtatott, vagy képernyőn megjelení tett vizsgálati görbe, mely együttesen tartalmazza a magzati szívfrekvenciát, a méh aktivitását és az édesanya által jelzett magzatmozgásokat.
 
Suspect: azaz gyanús. Kisebb eltérések láthatók a görbén, melyek nem egyértelműen kórosak. Néha csak az a magyarázat, hogy a magzat alszik, inaktív.  Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges.
 
Terheléses CTG vizsgálatok: a terhelés, az anyai szervezet fizikális terhelését jelenti (pl:lépcsőzés, guggolás, szobakerékpár,- FTT- fizikális terheléses teszt), vagy méhösszehúzó oxitocin infúzió adását (OTT- oxytocin terheléses teszt), vagy az emlőbimbó stimulációjára kialakuló méhösszehúzódást (EST- emlő stimulációs teszt). A terhelés alatt a méh és a méhlepény vérkeringése kissé csökken. Ha a lepényi keringésnek nincsenek tartalékai (rejtett elégtelenség), a CTG-n kóros elváltozások jelennek meg.

Fetaphon használati útmutató

A Fetaphon teljes használati útmutatója letölthető pdf formátumban innen: Fetaphon használati útmutató (17MB, pdf). További információért kérjük látogassanak el a Fetaphon gyártójának honlapjára!

A Fetaphon használata otthon

A leggyakoribb meghibásodások egyike a kábelcsatlakozó eröltetése, elcsavarni nem szabad, csak a hálózati csatlakozóhoz hasonlóan dugaszolni. A másik sérülési forrás, hogy a fotelben hagyott készülékre ráülnek, az eltörik, ezért nagyon kívánatos, hogy a készüléket otthon polcon vagy íróasztalon tartsák. A nagyobb anyagi teher elkerülése érdekében a készülék alkalmazására heti vagy havi biztosítás is igénybe vehető
 
 
 
Amennyiben felkeltette érdeklődését a Fetaphon készülék,
kérjük
keressen minket az AranyKéz elérhetőségein!
 
 

 

 

 
Nőgyógyászat

Bemutatkozás

Dr. Aranyosi János
Rendelő
Babaalbum
Partnerek
AranyKéz MagánrendelőŸ
Vélemények
Szolgáltatások

Szülészet
Nőgyógyászat
Konzultáció
Csontsűrűség vizsgálat
Árak
Gyakori kérdések

Hogyan készüljek?
ACRI, ACR index
Condyloma
Endometriózis
Fogamzásgátlás
Down-kór szűrés
HPV védőoltás
Hüvelyi gyulladás
LEEP
Magán egészségpénztárak
Magzati szívhang ellenőrzés
AranyKép 4D Ultrahang
Méhnyakrák-szűrés
Magzati szívhang-OTTHON!
Magzati vérkeringés
Menstruációs problémák
Sürgős eset + RECEPT
Új terhesgondozási rendszer
Mióma
CTG, NST
Hormontartalmú spirál
Őssejt
PCOS
Petevezető átjárhatóság
Ultrahang
Terhesgondozás
Vércsoport
Gynecology

Services
About us
Contact
Ginecologie

Servicii
Pregăti
Contact
Allergológia

Bemutatkozás
Szolgáltatások
Gyakori kérdések
Elérhetőség
Allergology
Alergologie
 

 

Elérhetőség
 

  Rendelési idő

Kedd:           17-18
Szerda:        18-19
Csütörtök:    18-19
Péntek:        18-20
Szombat:     10-12
Cím

Nőgyógyászati magánrendelő
Debrecen, H-4024
Varga u. 1., I. emelet 1.
Telefon

20/366-1856 - Dr. Aranyosi János
20/3737-810 - Dr. Keszthelyi Réka
hétköznapokon 16 óra után
E-mail

aranykezrendelo kukac yahoo.com
 

Marketing tanácsadó: Tamás Katalin