Nőgyógyászati, szülészeti és ultrahang magánrendelő, Debrecen - Aranykéz - Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyász - TELEFON: +36 20 3661 856
 
Aranykéz Logó Dr. Aranyosi János debreceni szülész-nőgyógyász és Dr. Keszthelyi Réka debreceni allergológus

Ha valaki aranykezű és aranyszívű orvost keres, jó helyen jár!

Varga Kata, Debrecen


Gyakori kérdések
Hogyan készüljek?ACRI, ACR indexCondylomaEndometriózisFogamzásgátlásDown-kór szűrésHPV védőoltásHüvelyi gyulladásLEEPMagán egészségpénztárakMagzati szívhang ellenőrzésAranyKép 4D UltrahangMéhnyakrák-szűrésMagzati szívhang-OTTHON!Magzati vérkeringésMenstruációs problémákSürgős eset + RECEPTÚj terhesgondozási rendszerMiómaCTG, NSTHormontartalmú spirálŐssejtPCOSPetevezető átjárhatóságUltrahangTerhesgondozásVércsoport


Hírek, újdonságok

NST - magzati szívhang ellenőrzés otthon

Otthonában, kényelmesen, az Ön számára megfelelő időpontban végezheti az NST vizsgálatot új távdiagnosztikai készülékünkkel! NST otthon 

További Hírek

Még több nőgyógyászati hírek >Kapcsolat
Aranykéz rendelő

Elérhetőségeink

Rendelési idő, cím, telefonszám, e-mail cím részletesen. Elérhetőségeink 

Aranykéz > Nőgyógyászat > Gyakori kérdések > Mióma


Mióma (Myoma)

A mióma (myoma, méhizom-daganat, leiomióma uteri) egy gyakori, a fogamzóképes korban lévő nők 20-25%-ában előforduló jóindulatú daganat, amely a méh tömegét alkotó simaizomban fejlődik ki. Az esetek többsége 40-50 éves kor között fordult elő. Pár milliméterestől akár emberfejnyi méretűre is megnőhet.

Hol helyezkedik el pontosan a mióma? mióma (myoma)
A szinte végtelen növekedésre képes daganat háromféleképpen helyezkedhet el a méhen belül:

 1. szubszerózus - méh hashártya-borítéka alatt, a méh felszínén
 2. intramurális - a méh falában
 3. szubmukózus - a méhnyálkahártya alatt.

Mik a mióma tünetei?
A myomás betegek 8-10%-a teljesen tünetmentes. A panaszok egy része a myomát kiváltó hormonális egyensúly felborulásának következménye:

 • Elhúzódó, alvadékos, fájdalmas havivérzések (hypermenorrhoea),
 • Vérzéskimaradás,
 • A havivérzés közeledtével fokozódó emlőfeszülés,
 • Ismétlődő korai vetélések vagy meddőség.

Más tünetek a daganat által okozott térszűkítő folyamat rovására írhatók:

 • alhasi fájdalom,
 • székelési, vizelési panaszok,
 • rendellenes erősségű vagy idejű menstruációs vérzés,
 • vérszegénység,
 • ismétlődő húgyúti fertőzések (pl. hólyaghurut, vesemedence-gyulladás),
 • különösen szubmukózus myomák esetén: késői vetélés, koraszülés, idő előtti lepényleválás, méhlepény-elégtelenség.

Mit kell tenni a felfedezett miómával?
A felismert miómát csak abban az esetben kell eltávolítani, ha méretével, elhelyezkedésével vagy gyors növekedésével problémát okoz, de a rendszeres ellenőrzés ebben az esetben is nagyon fontos. A jelentéktelen méretű myomák a ciklusbeállításon vagy a hormonkezelésen kívül mást nem igényelnek. Sok esetben elegendő félévente-évente ellenőrizni a daganat fejlődését. Ha növekedést nem tapasztalunk, a kezelés többnyire szükségtelen. A mióma csak igen ritkán alakul át rosszindulatú daganattá. Szubmukózus mióma ultrahangfelvétele

Hogyan zajlik a myoma műtét?
A műtét, a daganat nagyságától, a méh mobilitásától és megközelíthetőségétől függően hüvelyi vagy hasi úton történhet. A hüvelyi méheltávolító műtétek lényegesen lerövidítik a felépülés idejét. A mióma műtét többféle lehet:

 1. A méh teljes eltávolítása (hysterectomia totalis) a petefészkek meghagyásával vagy azok eltávolításával.
 2. A méh hüvely feletti részének csonkolása Chrobak-műtét segítségével. Ilyenkor, az esetek 1-2%-ában sajnos csonk-karcinóma kialakulásával lehet számolni.
 3. Amennyiben a mióma jól megközelíthető és fontos a fogamzóképesség megőrzése, a daganat izolált eltávolítása (enukleáció) történik a méh megtartása érdekében.

Mik a mióma gyógyulási esélyei?
A méhizom-daganat még extrém méret esetében is jól gyógyítható (kivételt képeznek azok az esetek, melyeknél szarkómás elfajulás következik be). A fogamzóképesség sajnos sok esetben nem menthető meg.

Myoma kezelés műtét nélkül

A mióma kezelés műtét nélkül is lehetséges!

Már kapható a patikákban az az innovatív, szájon át adható gyógyszerkészítmény, amely a miómák enyhébb és súlyosabb tüneteinek kezelésére szolgál. A világviszonylatban is újdonságnak számító gyógyszer jól tolerálható, kevés mellékhatással biztosít hatékony kezelési módot a miómás betegségben szenvedők számára.

Az egyik leggyakoribb női betegség a mióma, amely sok esetben rendszertelen, erős, elhúzódó havi vérzést, fájdalmat, kismedencei kellemetlenséget, vérszegénységet vagy súlyosabb esetben meddőséget, terhességi szövődményeket okozhat. Amennyiben a mióma tünetmentes, elégséges a rendszeres nőgyógyászati és ultrahang ellenőrzése, méretrögzítése. A panaszokat okozó esetek megoldására a sebészi megoldások terjedtek el az eddigiekben. Az eltávolítás egyik módja a laparoscopos kiágyazás, de a méh eltávolítása, hasi vagy hüvelyi műtét során a leggyakoribb operatív kezelés. A méh eltávolítása után nem kell a göbök kiújulásától tartani. Ha a fogamzó képesség megtartása az elsődleges cél, a miómás göb vagy göbök kiágyazása a cél, ezt mióma enukleációnak nevezzük. Megfelelő hormonális előkezelést követően a műtét technikailag megkönnyíthető és biztonságosabbá tehető, így a méh megmarad és a termékenység is jó esélyű lesz. A miómák sebészi eltávolítását korábban olyan injekciós készítményekkel lehetett elősegíteni, amelyek kellemetlen és hónapokig, fél évig tartó mellékhatásokkal jártak, mint például a mesterséges klimaktérium tünetegyüttes.

2012-ben került forgalomba az a tablettaként alkalmazható készítmény, amely a mióma izomsejteken a progeszteron receptorokon fejt ki növekedést szabályozó hatást. A progeszteron hatás gátlása miatt a mióma sejtjei nem osztódnak, nem növekednek, hanem fokozatosan elsorvadnak, így csökken a daganat mérete, három hónap alatt akár a méretük megfeleződhet. További előnye, hogy a bő vérzést is képes 10 nap alatt teljesen megállítani. Folyamatos alkalmazás mellett mérsékeli a vérszegénységet is. A gyógyszert három hónapig, folyamatosan kell szedni, naponta egyetlen tabletta formájában. Hat-kilenc hónap után az esetleg szükséges műtét számára is kedvezőbb feltételeket hoz létre.

A készítmény alkalmazása nagymértékben hozzájárul a miómás betegségben szenvedők életminőségének javításához. Az innovatív gyógyszer alkalmazásával lehetőség nyílik a mióma műtét nélküli kezelésére és a kezelési idő lerövidítésére.

A miómás betegek gyógyulásának elősegítése érdekében az AranyKéz rendelőben részletes tájékoztatást adunk az alkalmazásról és a kedvezeményes beszerzés lehetőségeiről. 

 • Uliprisztál acetát
 • Vérzés leállítása, kóros, alvadékos vérzés megszüntetése 10 napon belül
 • A myoma méretének jelentős csökkenése (30-50%) 3 hónapon belül
 • Jelenleg bevezetési kedvezménnyel

Amennyiben többet szeretne tudni a miómáról, a mióma gyógyítása, a mióma műtétről, kérjen egyéni konzultációs időponot Dr. Aranyosi Jánostól a 20/3661-856 számon vagy írjon e-mail-t az aranykezrendelo kukac gmail.com-re.

 

 
Nőgyógyászat

Bemutatkozás

Dr. Aranyosi János
Rendelő
Babaalbum
Partnerek
AranyKéz MagánrendelőŸ
Vélemények
Szolgáltatások

Szülészet
Nőgyógyászat
Konzultáció
Csontsűrűség vizsgálat
Árak
Gyakori kérdések

Hogyan készüljek?
ACRI, ACR index
Condyloma
Endometriózis
Fogamzásgátlás
Down-kór szűrés
HPV védőoltás
Hüvelyi gyulladás
LEEP
Magán egészségpénztárak
Magzati szívhang ellenőrzés
AranyKép 4D Ultrahang
Méhnyakrák-szűrés
Magzati szívhang-OTTHON!
Magzati vérkeringés
Menstruációs problémák
Sürgős eset + RECEPT
Új terhesgondozási rendszer
Mióma
CTG, NST
Hormontartalmú spirál
Őssejt
PCOS
Petevezető átjárhatóság
Ultrahang
Terhesgondozás
Vércsoport
Gynecology

Services
About us
Contact
Ginecologie

Servicii
Pregăti
Contact
Allergológia

Bemutatkozás
Szolgáltatások
Gyakori kérdések
Elérhetőség
Allergology
Alergologie
 

 

Elérhetőség
 

  Rendelési idő

Kedd:           17-18
Szerda:        18-19
Csütörtök:    18-19
Péntek:        18-20
Szombat:     10-12
Cím

Nőgyógyászati magánrendelő
Debrecen, H-4024
Varga u. 1., I. emelet 1.
Telefon

20/366-1856 - Dr. Aranyosi János
20/3737-810 - Dr. Keszthelyi Réka
hétköznapokon 16 óra után
E-mail

aranykezrendelo kukac yahoo.com
 

Marketing tanácsadó: Tamás Katalin