Nőgyógyászati, szülészeti és ultrahang magánrendelő, Debrecen - Aranykéz - Dr. Aranyosi János szülész-nőgyógyász - TELEFON: +36 20 3661 856
 
Aranykéz Logó Dr. Aranyosi János debreceni szülész-nőgyógyász és Dr. Keszthelyi Réka debreceni allergológus

Ha valaki aranykezű és aranyszívű orvost keres, jó helyen jár!

Varga Kata, Debrecen


Gyakori kérdések
Hogyan készüljek?ACRI, ACR indexCondylomaEndometriózisFogamzásgátlásDown-kór szűrésHPV védőoltásHüvelyi gyulladásLEEPMagán egészségpénztárakMagzati szívhang ellenőrzésAranyKép 4D UltrahangMéhnyakrák-szűrésMagzati szívhang-OTTHON!Magzati vérkeringésMenstruációs problémákSürgős eset + RECEPTÚj terhesgondozási rendszerMiómaCTG, NSTHormontartalmú spirálŐssejtPCOSPetevezető átjárhatóságUltrahangTerhesgondozásVércsoport


Hírek, újdonságok

NST - magzati szívhang ellenőrzés otthon

Otthonában, kényelmesen, az Ön számára megfelelő időpontban végezheti az NST vizsgálatot új távdiagnosztikai készülékünkkel! NST otthon 

További Hírek

Még több nőgyógyászati hírek >Kapcsolat
Aranykéz rendelő

Elérhetőségeink

Rendelési idő, cím, telefonszám, e-mail cím részletesen. Elérhetőségeink 

Aranykéz > Nőgyógyászat > Gyakori kérdések > Magzati vérkeringés


Magzati vérkeringés

A magzati vérkeringés ultrahangos vizsgálata Dr. Aranyosi János egyik szakterülete. Számos cikke, közleménye, dolgozata született ebben a témában. Olvassanak bele erről szóló doktori disszertációjának bevezetőjébe, lapozzanak a teljes dokumentumban, vagy tájékozódjanak a letölthető dokumentumok valamelyikéből.
 

Magzati keringés ultrahang vizsgálata - Bevezetés

A magzati állapot észlelésének igénye egyidős a klasszikus szülészettel.  A régmúltban a terhességet a havi vérzés elmaradásából valószínűsítették, korát a múló teliholdak számolásával állapították meg és fejlődését a méhfenék növekvő magassága alapján követték.  A magzat életjelei közül évszázadokig csupán a magzatmozgásokat ismerték, majd a szívhangok azonosításáról először egy francia belgyógyász számolt be 1821-ben.  A XIX. század második felétől terjedt el a szívhangok szülés alatti ellenőrzése, miután felismerték, hogy jellegük a magzat állapotáról fontos tájékoztatást ad.  A XX. század elején a szívműködés detektálására újabb és pontosabb eredményt adó eljárások születtek.  A phonocardiograph ősét 1908-ban találták fel.  A külső electrocardiographot 1909-től kezdték alkalmazni, amely 1961-ben érte el fejlődése csúcsát.  Direkt magzat EKG vizsgálatot 1956-tól végeztek sikerrel (Goodlin 1979).  E módszerek tündöklését azonban hamarosan elhomályosította az ultrahang készülékek megjelenése.  A ma is diadalútját járó ultrahang diagnosztika alapját két felfedezés képeziChristian Andreas Doppler 1842-ben publikálta a mozgó tárgyról visszavert hullám frekvencia eltolódásáról szóló tézisét.  Pierre és Jacques Curie 1880-ban ismerte fel a piezoelektromos jelenséget, amely az ultrahang transducerek működésének alapja. Köldökzsinór-nyakszöglet

A Doppler sonographia orvosi alkalmazására először az 1950-es évek legvégén Japánban került sor.  Az Amerikai Egyesült Államokban 1959-ben alkották meg a folyamatos, majd 1966-ban a szakaszos hullám-kibocsátású Doppler készüléket. További technikai áttörést jelentett a kétdimenziós mozgókép kifejlesztése, majd a duplex üzemmód megjelenése az 1980-as évek során.  A mechanikus transducert elektronikus egység váltotta fel, amely kis mérete révén intravaginálisan is alkalmazható.  A színkódolás megvalósítása megbízhatóvá tette a kisebb erek felkeresését és azonosítását.  A növekvő érzékenységű második és harmadik generációs Doppler készülékek megkönnyítették az egészen kis energiájú, lassú véráramlás vizsgálatát is.  A felgyorsult fejlődés eredményeként korábban látszólag elérhetetlen területek anatómiai pontosságú leképezése valósulhatott meg, amelyet a térhatású ábrázolás és a működés megítélésének lehetősége gazdagított.

Agyi véráramlásA Doppler technikát a szülészetben eleinte a szívműködés kimutatására, később a szívfrekvencia folyamatos monitorozására használták.  Az arteria umbilicalis vérármlásának vizsgálatát elsőként Fitzgerald és Drumm közölte 1977-ben.  A magzati aorta Doppler vizsgálatáról Eik-Nes munkacsoportja számolt be 1980-ban.  A haemodinamika noninvazív mérése további élettani és klinikai kutatások mozgatórugója lett.  A Dopplert az uteroplacentaris véráramlás megítélésére és egyre több magzati ér keringésének vizsgálatára is alkalmazták.  Az intravaginális szondák segítségével a beágyazódás és az embrionális fejlődés folyamatait is tanulmányozták.  A Doppler diagnosztika a terhesség kezdetétől betekintést nyújt az uteroplacentáris és a magzati arériás, vénás, intracardiális vérkeringésbe.  A Doppler ultrahang termékeny négy évtizedet hagyott maga mögött és a korszerű szülészeti gyakorlat elengedhetetlen módszerévé vált, miközben javallatainak köre folyamatosan bővül.  Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az uteroplacentáris és a magzati keringés vizsgálata meghatározó szereppel bír a veszélyállapotok korai felismerésében, mert a vérkeringés jellegzetes eltérései a terhességi kórkép tüneteinek megjelenése előtt igazolhatók.  A meta-analízisek tanúsága alapján a Doppler ultrahang megfelelő alkalmazásával a perinatális eredmények további javulása várható.

Magzati keringés ultrahang vizsgálata
doktori disszertáció

Open publication - Free publishing - More ultrahang

A dokumentum elolvasható pdf fájlként letöltve is: Magzati keringés ultrahang vizsgálata  [Pdf dokumentum, 398 Kb]. A letöltött dokumentum olvasásához Adobe Reader program szükséges, ami ingyenesen letölthető innen: Adobe Reader.

A Doppler ultrahang helye a magzati hypoxia igazolásában

A dokumentum elolvasható pdf fájlként letöltve is: A Doppler ultrahang helye a magzati hypoxia igazolásában [Pdf dokumentum, 381 Kb]. A letöltött dokumentum olvasásához Adobe Reader program szükséges, ami ingyenesen letölthető innen: Adobe Reader.

A magzat artériás vérkeringésének ultrahang vizsgálata

A dokumentum elolvasható pdf fájlként letöltve is: A magzat artériás vérkeringésének ultrahang vizsgálata [Pdf dokumentum, 87 Kb]. A letöltött dokumentum olvasásához Adobe Reader program szükséges, ami ingyenesen letölthető innen: Adobe Reader.

 

 
Nőgyógyászat

Bemutatkozás

Dr. Aranyosi János
Rendelő
Babaalbum
Partnerek
AranyKéz MagánrendelőŸ
Vélemények
Szolgáltatások

Szülészet
Nőgyógyászat
Konzultáció
Csontsűrűség vizsgálat
Árak
Gyakori kérdések

Hogyan készüljek?
ACRI, ACR index
Condyloma
Endometriózis
Fogamzásgátlás
Down-kór szűrés
HPV védőoltás
Hüvelyi gyulladás
LEEP
Magán egészségpénztárak
Magzati szívhang ellenőrzés
AranyKép 4D Ultrahang
Méhnyakrák-szűrés
Magzati szívhang-OTTHON!
Magzati vérkeringés
Menstruációs problémák
Sürgős eset + RECEPT
Új terhesgondozási rendszer
Mióma
CTG, NST
Hormontartalmú spirál
Őssejt
PCOS
Petevezető átjárhatóság
Ultrahang
Terhesgondozás
Vércsoport
Gynecology

Services
About us
Contact
Ginecologie

Servicii
Pregăti
Contact
Allergológia

Bemutatkozás
Szolgáltatások
Gyakori kérdések
Elérhetőség
Allergology
Alergologie
 

 

Elérhetőség
 

  Rendelési idő

Kedd:           17-18
Szerda:        18-19
Csütörtök:    18-19
Péntek:        18-20
Szombat:     10-12
Cím

Nőgyógyászati magánrendelő
Debrecen, H-4024
Varga u. 1., I. emelet 1.
Telefon

20/366-1856 - Dr. Aranyosi János
20/3737-810 - Dr. Keszthelyi Réka
hétköznapokon 16 óra után
E-mail

aranykezrendelo kukac yahoo.com
 

Marketing tanácsadó: Tamás Katalin