Aranykéz allergológia magánrendelő, Debrecen - Dr. Keszthelyi Réka tüdőgyógyász, allergológus - dohányzás leszoktatás, asztma - Tel: +36 20 3737 810
 
Aranykéz Logó Dr. Aranyosi János debreceni szülész-nőgyógyász és Dr. Keszthelyi Réka debreceni allergológus

Két évtized dohányzás után újra versenyt futok az unokámmal!

Koós Ede, Bocskaikert


Gyakori kérdések
AsztmaDohányzás leszoktatás


Hírek, újdonságok
LEEP kacskonizáció, Debrecen

LEEP kacskonizáció

a 2009 őszétől az Aranykéz nőgyógyászati magánrendelőben is elérhető ez a megbízható műtéti eljárás. LEEPKapcsolat
Aranykéz rendelő

Elérhetőségeink

Rendelési idő, cím, telefonszám, e-mail cím részletesen. Elérhetőségeink 

Aranykéz > Allergológia > Gyakori kérdések


Gyakori allergológia kérdések

Asztma

Mi az asztma?

Közel 300 millió ember szenved asztmában a világon és ez a szám minden nappal növekszik!

Az asztma a légutak krónikus gyulladásos betegsége, amely fulladásérzésben, zihálásban, valamint éjszakai/hajnali köhögésben nyilvánulhat meg. Ennek a légúti gyulladásnak a hatására a légutak fala, nyárkahártyája megduzzad, a bennük lévő izmok összehúzódnak, az ott lévő nyákmirigyekben pedig több váladék termelődik. Ez a 3 tényező a hörgők – gyakran hirtelen kialakuló – beszűküléséhez vezethet.

Az asztma krónikus, de kezeléssel jól karbantartható betegség. Igen sok múlik magán a betegen, hogyan figyeli és kezeli önmagát, mennyire tart szoros kapcsolatot a kezelőorvossal - így csökkenthető a rohamok gyakorisága, súlyossága, és könnyebb a megszokott, mindennapi tevékenységek fenntartása.

Az asztma hullámzó lefolyású: a betegek hol nagyszerűen érzik magukat, hol pedig egyik pillanatról a másikra akár életveszélyes [...].

Olvasson többet az Aranykéz Allergológia Magánrendelő asztmával kapcsolatos bejegyzéseiről itt: Asztma

 

Dohányzás leszoktatás Dohányzás lesoktatás

A dohányzás számos tevékenységgel összefügghet (így például kávé és alkoholfogyasztással, kiadós étkezéssel, stb), és szoros kapcsolatban áll érzelmi életünkkel. Hamar megtanuljuk milyen egyszerű módszer unaloműzésre, stressz és fáradság oldására, étkezés utáni teltségérzet csökkentésére.

Éppen ezért a sokféle dohányzásról leszoktató módszerre is másképp reagálnak a dohányosok: temperamentumtól, alkattól függően az egyik embert érzelmileg, a másikat racionálisan lehet meggyőzni.

A leszokási módszerek közül legismertebbek a nikotin tartalmú tapaszok, gyógyszerek és rágógumik, melyek folyamatosan csökkenő mennyiségű nikotint juttatnak a szervezetbe. Más esetekben akupunktúrával, biorezonanciával, pszichológus segítségével, vagy egyszerűen minden segítség nélkül teszi le valaki a cigarettát.

Olvasson többet arról, miért érdemes leszokni a dohányzásról.


Mi a COPD? COPD

A COPD egy krónikus, légúti szűkülettel járó betegség, mely az angol Chronic Obstructive Pulmonary Disease kifejezés rövidítése. Ez szó szerinti fordításban krónikus obstruktív tüdőbetegséget jelent.

A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) egy olyan megelőzhető és kezelhető betegség, melyet túlnyomóan visszafordíthatatlan (irreverzibilis) hörgőszűkület jellemez. Valójában két betegség - az idült hörghurut (bronchitis chronica), illetve a tüdőtágulás (emfizéma vagy emphysema pulmonum) - egyszerre támadják meg a szervezetet, és akadályozzák a légzőrendszer normális működését.

A gyulladás során a belélegzett gázok és károsító részecskék, valamint a hörgők sejtjeiből felszabaduló anyagok hatására, a hörgőnyálkahártya megduzzad, a benne lévő izmok összehúzódnak, a hörgő mirigyei pedig fokozott váladéktermelésbe kezdenek.

Ha bővebben érdekli a COPD, kattintson Dr. Keszthelyi Réka egy előadására: A COPD diagnózisa és kezelése [copd.pps, 6,6 Mb. Ha az Ön gépén nincs telepítve a PowerPoint, töltse le ingyenesen a PowerPoint Viewer programot.]
 

Mi a spirometria? Spirometer

A spirometria egy alapvetõ fontosságú légzésfunkciós vizsgálat, amely a légúti betegségek pontos diagnosztikájában, illetve annak súlyossági fokának megállapításában segít.

A spirometria segítségével azt mérjük meg, milyen gyorsan és mennyi levegő képes átáramlani a tüdő légútjain. Elsőként a nyugalmi légzés dinamikáját vizsgáljuk - ez a legtöbb esetben normális értékeket mutat - majd az erőltetett mérési paramétereket - ahol az eltérés megmutatkozik. Ha ez az érték a normálistól 20%-ban eltér, asztma diagnózisa nagy valószínűséggel felállítható.

A biztos diagnózis érdekében sokszor azt is teszteljük, hogy a hörgtágítók mennyire képesek befolyásolni a kilégzési áramlást. Ha gyors hatású hörgtágító használatát követően az érték 15%-os javulást mutat, az asztma diagnózisa még valószínűbb.

 

 
Nőgyógyászat

Bemutatkozás

Dr. Aranyosi János
Rendelő
Babaalbum
Partnerek
AranyKéz MagánrendelőŸ
Vélemények
Szolgáltatások

Szülészet
Nőgyógyászat
Konzultáció
Csontsűrűség vizsgálat
Árak
Gyakori kérdések

Hogyan készüljek?
ACRI, ACR index
Condyloma
Endometriózis
Fogamzásgátlás
Down-kór szűrés
HPV védőoltás
Hüvelyi gyulladás
LEEP
Magán egészségpénztárak
Magzati szívhang ellenőrzés
AranyKép 4D Ultrahang
Méhnyakrák-szűrés
Magzati szívhang-OTTHON!
Magzati vérkeringés
Menstruációs problémák
Sürgős eset + RECEPT
Új terhesgondozási rendszer
Mióma
CTG, NST
Hormontartalmú spirál
Őssejt
PCOS
Petevezető átjárhatóság
Ultrahang
Terhesgondozás
Vércsoport
Gynecology

Services
About us
Contact
Ginecologie

Servicii
Pregăti
Contact
Allergológia

Bemutatkozás
Szolgáltatások
Gyakori kérdések
Elérhetőség
Allergology
Alergologie
 

 

Elérhetőség
 

  Rendelési idő

Kedd:           17-18
Szerda:        18-19
Csütörtök:    18-19
Péntek:        18-20
Szombat:     10-12
Cím

Nőgyógyászati magánrendelő
Debrecen, H-4024
Varga u. 1., I. emelet 1.
Telefon

20/366-1856 - Dr. Aranyosi János
20/3737-810 - Dr. Keszthelyi Réka
hétköznapokon 16 óra után
E-mail

aranykezrendelo kukac yahoo.com
 

Marketing tanácsadó: Tamás Katalin